Saradnja Privredne komore Beograda i Poreske uprave

Bez autora
Sep 27 2011

Danas je potpisan Sporazum o saradnji između Poreske uprave Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije i Privredne komore Beograda. Sporazum su potpisali dr Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave i dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda. Prema rečima Jankovića, privrednici nisu dovoljno edukovani i informisani o svim pravima koja imaju, ali i obavezama koje bi trebalo da ispunjavaju. U tom smislu Privredna komora Beograda želi da se uvođenjem sistemskih rešenja, edukacije i informisanja, kao i unapređenjem saradnje sa Poreskom upravom, omogući kontrolu svih privrednika od najvećih do najmanjih, ali i da se što više smanji broj onih koji posluju nelegalno. Privrednici su u obavezi da prijave svoj promet i budu registrovani, jer time dobijaju bolju kreditnu sposobnost i rejting. Zato je neophodna zajednička edukacija u oba smera i privrednika i inspektora na terenu, a to je zajednički interes Privredne komore Beograda i Poreske uprave. Poreska uprava buti servis građana i privrede, kako bi svoje obaveze izmirivali na što kvalitetniji način. Cilj je da se poreski obveznici koji ispunjavaju obaveze stimulišu, jer ukoliko se bankarske kamate kreću na nivou od sedam posto, zašto bi kamate za obaveze privrede prema državi bile veće.

Saradnja Privredne komore Beograda i Poreske upraveDanas je potpisan Sporazum o saradnji između Poreske uprave Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije i Privredne komore Beograda.

Sporazum su potpisali dr Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave i dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda.

Prema rečima Jankovića, privrednici nisu dovoljno edukovani i informisani o svim pravima koja imaju, ali i obavezama koje bi trebalo da ispunjavaju. U tom smislu Privredna komora Beograda želi da se uvođenjem sistemskih rešenja, edukacije i informisanja, kao i unapređenjem saradnje sa Poreskom upravom, omogući kontrolu svih privrednika od najvećih do najmanjih, ali i da se što više smanji broj onih koji posluju nelegalno.

Privrednici su u obavezi da prijave svoj promet i budu registrovani, jer time dobijaju bolju kreditnu sposobnost i rejting. Zato je neophodna zajednička edukacija u oba smera i privrednika i inspektora na terenu, a to je zajednički interes Privredne komore Beograda i Poreske uprave.

Poreska uprava buti servis građana i privrede, kako bi svoje obaveze izmirivali na što kvalitetniji način. Cilj je da se poreski obveznici koji ispunjavaju obaveze stimulišu, jer ukoliko se bankarske kamate kreću na nivou od sedam posto, zašto bi kamate za obaveze privrede prema državi bile veće. Uvođenjem obaveze dostavljanja poreskih prijava elektronskim putem umesto obimne dokumentacije, uštedeće se oko 600 miliona evra. Poreska uprava kontroliše izmirivanje poreskih obaveza, ali je platni promet u bankama, koje nakon podizanja sredstava nemaju uvid da li su poslodavci izmirili obavezu uplate doprinosa za zarade zaposlenih, istakao je Radosavljević.

Ovo je izuzetno važno, jer bez naplate poreza nema punjenja budžeta Republike Srbije niti funkcionisanja javnog sektora, a bez finansija nema ni ekonomskog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik